gyproc plafond

Gyproc plafond

Met een gyproc plafond breng je gemakkelijk sfeer in je huis. Het is een goede basis om spotverlichting in te bouwen en het verbergt lelijke oppervlakken. Bovendien heeft een huis met een lager vals plafond vaak een veel betere akoestiek en geluidsisolatie dan huizen met hoge plafonds.

Besparen op je gyprocwerken? Vergelijk dan gratis offertes!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over het gebruik van gyproc platen als plafond en de manieren waarop vakmannen deze bevestigen: door middel van een plagyp systeem, een afgehangen plafond of juist met behulp van metal studs. Je krijgt een indruk van de kosten en leest meer over het afwerken van de gyproc platen.

Waarom een gyproc plafond plaatsen?

Steeds meer mensen kiezen voor een vals plafond. Maar waarom eigenlijk? De gyproc platen zijn ideaal voor de installatie van spotverlichting. Door het verlaagd plafond is de bedrading gemakkelijk weg te werken. Bovendien brengt een verlaagd plafond sfeer in huis: hoge plafonds ogen al snel wat kil en afstandelijk terwijl een verlaagd plafond een stuk gezelliger oogt.

De voordelen van gyproc plafonds:

 • Een gyproc plafond verbergt een oud, beschadigd oppervlak.
 • Gyproc plafonds brengen sfeer in huis.
 • Een gyproc plafond is ideaal voor het installeren van spotverlichting.

Gyproc plafond prijs

Gyproc platen zijn al verkrijgbaar vanaf €25,- tot €60,- per vierkante meter. Wil je liever een afgehangen plafond realiseren? Dan liggen de prijzen rond de €55,- tot €70,- per m². De kosten voor een vrijdragend plafond liggen ook rond de €55,- tot €70,- per m².

Houd er rekening mee dat de prijzen afhankelijk zijn van verschillende factoren.

Zo speelt natuurlijk het soort plafond een rol, evenals het materiaal van de profielen en de arbeidskosten van de gyprocwerker.

Prijsinfo: prijs gyproc plafond

Soort plafond Gemiddelde richtprijs per m²* Bijzonderheden
Plafondplaten €25,- tot €60,- Excl. montage
Afgehangen plafond €55,- tot €70,- Incl. montage
Vrijdragend plafond €55,- tot €70,- Incl. montage

* Let op: dit is een gemiddelde richtprijs inclusief btw. De exacte kosten verschillen per gyrpocwerker. Vraag prijsoffertes aan!


Schakel een vakman in en profiteer van de hoogste kwaliteit!

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken


Gyproc plafond plaatsen: welke methode is geschikt?

Bij de montage van gyproc platen, zijn er verschillende methodes mogelijk. Welke techniek de beste keuze is, is vooral afhankelijk van de situatie en jouw persoonlijke voorkeuren. Zo heb je de keuze tussen een afgehangen plafond, een plagyp plafond en een vrijdragend plafond.

Bij een afgehangen plafond plaatst de vakman de gyproc platen direct op de ondergrond, terwijl er bij een vrijdragend plafond gebruikt wordt van metal studs om de platen te bevestigen. Plagyp plafonds zijn juist geschikt voor grotere oppervlakken.

Op gyproc.be vind je meer informatie over de verschillende plafondsystemen.

Afgehangen plafond: rechtstreekse plaatsing

De eerste optie die je hebt, is de realisatie van een afgehangen plafond. Afgehangen plafonds garanderen een snelle montage, omdat specialisten de gyproc platen direct op de huidige ondergrond bevestigen. Elke ondergrond is geschikt: van houten balken tot beton.

Met de keuze voor een afgehangen plafond bedek je een oppervlak dat misschien verouderd of beschadigd was. Of misschien was er door een balkenconstructie geen plafond aanwezig. In sommige gevallen wordt een afgehangen plafond bevestigd met behulp van een plagyp systeem.

profielen gyproc plafond

Plagyp plafond van gyproc: grote overspanningen

Bij een plagyp plafond bevestigen de vakmannen de gyproc platen met behulp van het plagyp systeem. Het plagyp systeem bestaat uit metalen beugels en profielen.

Wanneer wordt het plagyp systeem gebruikt?

Het plagyp systeem komt vooral van pas als de huidige ondergrond niet volledig waterpas is. Een plafond dat niet waterpas is, oogt asymmetrisch. De vakmannen stellen het plagyp systeem dan zodanig in, dat de gyproc platen wel volledig waterpas hangen.

Vrijdragend plafond: voor verlaging & snelle plaatsing

Tot slot is ook een vrijdragend plafond een optie. Deze techniek wordt gekozen als mensen hun plafonds willen verlagen, in tegenstelling tot het plagyp plafond: dit wordt juist gedaan om het oppervlak waterpas te maken. Bij een vrijdragend plafond maakt de vakman gebruik van metal stud profielen.

De vakman plaatst een metalen raamwerk tegen de originele ondergrond. Hier bevestigt hij de gyprocplaten aan. Een vrijdragend plafond is dus ook de beste keuze voor de installatie van spotverlichting. Boven het metalen raamwerk is voldoende ruimte om de bedrading en isolatie weg te werken.

Metal studs

Metal studs zijn metalen profielen. Vakmannen gebruiken deze metal stud profielen als draagconstructie bij een spanplafond. Deze maken het mogelijk een verlaagd plafond te realiseren.

Maar er is nog een product dat hiervoor gebruikt wordt!

Steeds meer vakmannen gebruiken Gyproc Frame voor de montage van een vrijdragend plafond. De Gyproc Frame profielen zijn de opvolger van metal studs. Door de 3D gevormde profielen, zijn Gyproc Frame profielen een stuk sneller te monteren.

Video: plaatsen gyproc plafond

Bekijk deze video om te zien hoe een gyproc plafond op een houten lattenstructuur geplaatst wordt.Schakel een vakman in en profiteer van de hoogste kwaliteit!

Vergelijk de prijzen van verschillende specialisten en bespaar bovendien tot 40% op de kosten.

Diverse offertes ontvangen


Gyproc plafond in vochtige ruimtes

Veel mensen twijfelen of gyproc plafonds ook geschikt zijn voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Het antwoord is: ja. Gyproc platen kun je gewoon in de badkamer gebruiken. Het is wel belangrijk dat je in dat geval kiest voor 4xABA platen. Deze hebben een hogere waterbestendigheid en zijn dus geschikt voor de badkamer. Je herkent deze platen aan hun groene kleur.

Het afwerken van de platen moet ook gedaan worden met waterwerende producten. Specialisten gebruiken hiervoor vaak hydro-voegband en hydro-voegpasta.

Vals plafond monteren op beton- of houten plafond

Een vals plafond is te bevestigen op verschillende ondergronden, zowel op hout als op beton. Hierbij is het wel belangrijk dat de ondergrond van goede kwaliteit is.

Gaat het om een houten ondergrond die niet sterk genoeg is? In dat geval kiezen de gyproc plaatsers ervoor om de metal studs te bevestigen aan de wanden in plaats van het plafond. Zo creëer je toch een verlaagd plafond zonder de ondergrond te belasten.

Wil jij ook een vals plafond realiseren? Vraag dan snel de hulp aan een ervaren gyproc plaatser voor het beste resultaat.

afwerken gyproc plafondplaten

Gyproc plafond afwerken

Natuurlijk moet je de gyproc platen na de montage nog afwerken. Hiermee werk je alle naden weg en krijgt het oppervlak een egale kleur. Er is de keuze uit verschillende afwerkingen. Door de platen te plamuren en te voegen werk je alle naden en schroefgaten weg. Schilder of behang het oppervlak vervolgens voor de gewenste uitstraling.

Je kunt gyproc op verschillende manieren afwerken:

 • Lijmen
 • Plamuren
 • Voegen
 • Behangen
 • Schilderen

Video: plaatsen gyproc plafond

In deze video zie je duidelijk hoe de montage van een gyproc plafond tot stand komt.

Soorten gyproc plafondplaten

Er is keuze uit verschillende soorten gyproc platen:

 • Plafondplaten: deze zijn licht van gewicht, om te voorkomen dat de ondergrond gaat doorzakken.
 • Wandplaten: deze zijn iets zwaarder dan plafondplaten, en hebben vaak een afgeschuinde kant. Dit maakt het afwerken makkelijker.
 • Gipsvezelplaten: deze zijn sterker dan andere platen, maar zijn ook duurder.
 • Groene platen: deze zijn geschikt voor het gebruik in vochtige ruimtes, zoals de badkamer.

Extra opties

Bij een verlaagd plafond heb je verschillende opties. Kies bijvoorbeeld voor gyproc isolatiepanelen en voorkom zo geluidsoverlast en warmteverlies in huis. Dit verhoogt het wooncomfort enorm!

In klassieke woningen vind je bovendien vaak gebogen plafonds terug. Het is toch zonde als deze door een verlaagd plafond niet langer zichtbaar zijn, toch? Kies daarom voor de speciale buigbare gyproc platen.

Gyproc met isolatie

Als u last heeft van warmteverlies of geluidsoverlast, kies dan voor een vals plafond met isolatie. Dit kan op verschillende manieren:

 • Gyproc platen met isolatie: er bestaan speciale plafondplaten waarbij isolatiemateriaal is aangebracht aan de achterkant. Door deze tegen plafonds te bevestigen voorkom je geluidsoverlast.
 • Isolatie tussen het vals plafond: een andere mogelijkheid is het opvullen van de ruimte tussen het originele- en verlaagde plafond. Hiervoor zijn materialen als minerale wol of PUR-schuim geschikt.

Kies je voor isolatiepanelen? Houd dan rekening met een gemiddelde kostprijs van €55,- tot €75,- per paneel. Dit is exclusief montage.

Gebogen plafond

Bij authentieke huizen vind je soms een gebogen plafond terug. Zonde om deze te verbergen. Gelukkig is het met gyproc platen mogelijk de gebogen vorm te behouden. Hoe? Er zijn speciale, flexibele gyproc platen verkrijgbaar. Deze hebben een dikte van ongeveer 6,5 mm en zijn geschikt voor krommingen vanaf 500 mm.

De flexibele gyproc platen zijn voor universeel gebruik.

Ook voor ruimtes met wisselende krommingen zijn de gebogen gyproc platen geschikt, hierdoor ontstaat er dus een golvend vals plafond. Dankzij een kliksysteem zijn de gyproc platen heel eenvoudig en snel te monteren en je kan ze afwerken zoals je zelf wilt.

plaatsen verlaagd plafond

Gyproc plafond laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Wil jij ook meer sfeer in huis? Laat dan gyproc plafonds monteren! De vakman bevestigt deze in één werkdag en kan, als je dat wil, ook inbouwspots voor je installeren. Dat oude, beschadigde plafond zie je dankzij de gyproc platen niet meer, en je huis ziet er van binnen direct als nieuw uit.

Start direct je offerteaanvraag!

Besparen op de gyprocwerken doe je heel eenvoudig: met het vergelijken van offertes! Met één druk op de knop doe je een offerteaanvraag bij 6 bedrijven bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende tarieven en kies de vakman met het beste aanbod. Zo bespaar je tot wel 40%! Maak je geen zorgen: het vergelijken van offertes kost niets en is helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken