gyproc wand

Gyproc wand plaatsen

Gyproc platen maken het mogelijk om een nieuwe, valse wand op te trekken. Handig om van een grote kamer twee kleinere kamers te maken, of om een beschadigde muur te bedekken.

Kortom: met een gyproc wand kun je alle kanten op!

Op deze pagina lees je meer over de voordelen van een valse gyproc wand. Ook krijg je meer inzicht in de prijzen voor het installeren van een gyproc wand en lees je wat er mogelijk is op het gebied van isolatie. Verderop op deze pagina lees je bovendien hoe de opbouw van de wanden in z’n werk gaat en hoe je deze kan afwerken.

Besparen op je nieuwe gyproc wand? Vergelijk dan offertes! Start nu je gratis offerteaanvraag.

Waarom gyproc wanden?

Gyproc is steeds populairder voor het afwerken van oude of nieuwe muren. Maar waarom eigenlijk? Allereerst is gyproc erg populair vanwege het grote gebruikersgemak. De vakmannen monteren de gyproc platen in een mum van tijd en je ziet direct resultaat. Dat maakt het heel gemakkelijk om een scheidingswand op te trekken in een grote ruimte. Steeds meer mensen kiezen voor een scheidingswand op zolder, om zo een extra slaapkamer te maken.

De belangrijkste voordelen van een gyproc wand:

 • Gemakken en snel te monteren.
 • Handig om van een grotere kamer twee kleinere kamers te maken.
 • Als voorzetwand verbergt het gyproc een oude beschadigde muur.

Prijs gyproc wand

Het plaatsen van een gyproc voorzetwand kost gemiddeld €25,- tot €30,- per m². Hierbij gebruikt de vakman latten met een dikte van 55 mm en hebben de platen 50 mm aan isolatiemateriaal. Voor een betere isolatie is het verstandiger om een dubbele wand aan te brengen. Hierbij worden er twee lagen gyprocplaten aangebracht. Dit kost gemiddeld €30,- tot €35,- per m².

Een scheidingswand kost gemiddeld €40,- tot €45,- per m². Stel dat je een valse wand van 20 vierkante meter wilt realiseren: de totale prijs ligt dan rond de €800,- tot €900,-. Hiervoor heb je een gyproc tussenwand van ongeveer 55 millimeter dik. Liever een dubbele scheidingswand? Houd dan rekening met een prijs van €55,- tot €60,- per m².

Lees op deze pagina meer over de prijzen.

Overzicht prijs gyproc wand plaatsen

Type gyproc wand Gemiddelde prijs per m²* Bijzonderheden
Voorzetwand €25,- tot €30,- 55 mm profielen
Met 50 mm isolatie
Dubbele voorzetwand €30,- tot €35,- 2 gyprocplaten met isolatie
Scheidingswand €40,- tot €45,- 55 mm profielen
Met 50 mm isolatie
Dubbele scheidingswand €55,- tot €60,- 2 gyprocplaten met isolatie

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief montage en btw. De exacte kosten verschillen per gyrpocwerker. Vraag direct prijsoffertes aan!

Hoeveel btw moet ik betalen?

Wanneer je voorzetwand laat plaatsen door een ervaren vakman, dan betaal je een verlaagd btw-tarief van slechts 6%! Voorwaarde hiervoor is wel dat je woning in ieder geval 10 jaar oud is en dat het gaat om een woonhuis, niet een bedrijf. Voor het optrekken van een gyproc woningscheidende wand betaal je wel gewoon 21% btw.

Wil je meer weten over de voorwaarden? Lees dan verder op belgium.be.


Besparen op jouw nieuwe gyproc wand? Vergelijk offertes!

Kies de vakman die het beste bij je past en bespaar tot wel 40% op de totale kosten!

Gratis offertes vergelijken


Soorten gyproc wanden

Voor gyproc wanden worden verschillende soorten panelen gebruikt. Wil je graag geluidsoverlast van buiten voorkomen? Kies dan voor Soundblock platen. Deze panelen zijn voorzien van extra geluidsisolatie, waarmee u gemakkelijk een geluidswerende wand creëert. Een geluidswerende wand komt heel erg van pas als je langs een treinspoor of drukke winkelstraat woont!

Gaat het om een valse wand in de badkamer? In dat geval hebt je groene wandplaten nodig. Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, moet de wand goed bestand zijn tegen vocht. De panelen met een groene kleur zijn vochtwerend en kun je daarom ook in vochtige ruimtes gebruiken.

Je hebt de keuze uit:

 • Soundblock platen
 • Habito solatiepanelen
 • Groene wandplaten

gyproc wanden met isolatie

Gyproc wand met isolatie

Wil je jouw huis beter akoestisch isoleren, kies dan voor een geluidswerende wand. Een geluidswerende wand realiseer je met gyproc platen met isolatie. Deze zijn voorzien van een isolerend materiaal, waardoor je minder last hebt van warmteverlies en geluidsoverlast. Naast standaard isolatieplaten, is er ook de keuze uit geluidswerende Soundblock platen. Deze isoleren met name geluid. Als geluidsoverlast een groot probleem is, dan is isoleren met geluidswerende Soundblock gipsplaten de beste keuze.

Maar er is nog een manier om jouw wand te isoleren!

Het is namelijk ook mogelijk om isolatiemateriaal tussen voorzetwanden en originele muur te plaatsen. Hiervoor is minerale wol een goede keuze, net als PUR-schuim.

De kosten voor een isolatiepaneel liggen rond de €55,- tot €75,- per m².

Schuine wand van gyproc

Gyproc is ook heel geschikt om een schuine wand mee af te werken. Een schuine wand vind je vaak op zolders of slaapkamers. Het afwerken van een schuine wand met gyproc gipsplaten heeft een aantal voordelen:

 • Het afwerken van de schuine wand is op veel verschillende manieren mogelijk.
 • De platen zijn snel op te bouwen op de schuine wand.
 • Het maakt het mogelijk de leidingen tegen de schuine wand te verbergen.
 • Het verbetert de geluidsisolatie in huis.

Opbouw gyproc wanden

Bij de opbouw van een valse gyproc wand heb je de keuze uit een frame van metaal of hout.

Bij een metalen frame gebruikt de vakman metal studs, waarop hij de gyproc panelen schroeft. Dit maakt het mogelijk om dunnere wanden te maken, waardoor je in huis extra ruimte overhoudt. Daarnaast heeft een metalen frame geen droogtijden, wat zorgt voor een snelle oplevering. Je kunt de wand ook direct afwerken met verf of behang. Bovendien is een metalen frame sterk genoeg om de gyproc wand te betegelen.

Hout is een andere optie. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk leidingen of isolatiemateriaal in de spouw inbouwt. Bovendien is hout bewerkelijk, waardoor het materiaal gemakkelijk te bewerken is. De vakman bevestigt houten spijlen tegen het plafond en de vloer. Hiertussen bevestigt hij houten stijlen: deze vormen de ondergrond van de gyproc panelen.

Meer hierover lees je in het pdf-bestand van gyproc.be.

gyproc wand met deur

Gyproc wand met deur

Bij de realisatie van een nieuwe wand, is het vaak noodzakelijk een deur te installeren. Is dit mogelijk in een gyproc wand?

Ja: je kunt een gyproc wand met deur laten maken!

Als je een deur wilt installeren, dan houdt de vakman hier bij de opbouw van het frame al rekening mee. In het metalen of houten frame houdt hij een opening ter grootte van de gewenste deur. Hij werkt eerst de wand verder af en plaatst tot slot het deurkozijn.

Video: plaatsen gyproc wand

In deze video zie je goed hoe vakmannen een gyproc wand maken.

Video: plaatsen gyproc wand

In deze video zie je goed hoe vakmannen een gyproc wand maken.


Gyproc wand plaatsen: wat is de werkwijze?

Benieuwd hoe een vakman een gyproc wand plaatst? De werkwijze is natuurlijk afhankelijk van het soort wand dat je wilt creëren. De montage van voorzetwanden verloopt bijvoorbeeld helemaal anders dan de opbouw van een tussenwand.

Hieronder lees je hoe deze wanden tot stand komen.

Voorzetwand van gyproc

Voorzetwanden breng je aan tegen een bestaande muur. Dit kan op verschillende manieren:

 • Lijmen: de vakman lijmt de gyproc wand rechtstreeks tegen de bestaande muur. Dit zorgt voor minimaal ruimteverlies, omdat de panelen slechts een paar centimeter dik zijn. Wil je je muur beter isoleren, dan is dit geen optie.
 • Met een draagstructuur: met een draagstructuur creëer je een spouw tussen de muur en de wand. Dit maakt het mogelijk om de muren beter te isoleren. Met een draagstructuur is er meer stabiliteit, wat de kans op beschadigingen verkleint. De vakman maakt een draagstructuur vaak van metal stud profielen of hout.

Voorzetwanden hebben een gemiddelde prijs van €25,- tot €35,- per m2.

Scheidingswand van gyproc

Een scheidings- of tussenwand is bedoeld om grotere kamers in tweeën te splitsen. Bijvoorbeeld als je een gedeelte voor de zolder wilt gebruiken als slaapkamer en de rest als werkkamer.

Hoe plaatst de vakman scheidingswanden?

De expert start met het frame. Vaak gebruikt hij hiervoor metal studs. Hij plaatst de metal studs tegen de vloer en het plafond, hiertussen gebruikt hij de metal studs als stijlen. De stijlen plaatst hij elke 600 millimeter. De wandplaten plaatst hij hier rechtstreeks tegenaan. In het geval van dubbele scheidingswanden is het ook mogelijk de spouw te isoleren.

De gemiddelde prijs van een scheidingswand ligt tussen de €40,- tot €45,- per vierkante meter.

Hoe worden de wanden afgewerkt?

Na de plaatsing, kunnen gyproc wanden naar wens afgewerkt worden. Je hebt onder andere de keuze uit:

 • Plamuren: voor het vullen van de naden en het egaliseren van de schroefgaten.
 • Schilderen: voor het afwerken in de gewenste kleur.
 • Behangen: voor een bijzondere afwerking met het gewenste design.
 • Betegelen: voor in de badkamer of een andere vochtige ruimte. Hiervoor moet het frame wel sterk genoeg zijn.

gyproc wand plaatsen

Nieuwe gyproc wand? Schakel een specialist in!

Wil jij graag een grote slaapkamer met een wand in tweeën splitsen? Of zit je muren vol met gaten en wil je deze egaliseren met behulp van gyproc wanden? Voor deze en andere doeleinden zijn gyprocwerken heel geschikt. Dankzij de hoge gebruiksvriendelijkheid zijn scheidingswanden en voorzetwanden in een mum van tijd opgezet en ziet u direct resultaat.

Besparen op gyproc wanden? Dat kan! Start direct uw offerteaanvraag.

Vraag gratis offertes aan en kies de vakman met het beste aanbod. Op deze manier weet je zeker dat je een specialist kiest die bij je past én bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes vergelijken